Перенесення фінансової звітності в цифрову епоху

5 заходів щодо забезпечення майбутньої звітності та підготовки до середовища 4IR

Управління процесом фінансової звітності структурованим способом, який легко зрозуміти, є складним завданням у світі, що швидко розвивається, загрожує складнощами регуляції та дотримання норм, а обсяг речей повинен враховуватися безпрецедентними темпами

Крістіан Брінк, керівник продукту CaseWare Africa

Складність цього середовища зростає в IV промисловій революції (4IR). Маючи більше технологій для розширення прав та можливостей фінансових спеціалістів, ніж будь-коли раніше, це не ліквідувало професійну поведінку, яка є недіючою етикою, належним управлінням та надійним судженням. 

У той же час, технологія є ключовим фактором для розширення можливостей фінансових спеціалістів та надання їм інструментів, необхідних для підвищення високих стандартів та швидкості виконання, що вимагає сучасний бізнес. Для цих професіоналів першорядним є автоматизація основних бізнес-процесів та повторюваних завдань не лише для того, щоб витримати зміни, які в кінцевому підсумку принесуть 4IR, але й перенести фокус на досвід та навички, які не можуть бути імітовані машинами.

5 ключових заходів для майбутньої  надійної фінансової звітності:

1.  Автоматизувати абсолютно все

У фінансовій звітності ручні введення, зміни та розрахунки схильні до помилок, особливо коли команди працюють у чіткі терміни. Коли тиск зростає, команди змушені робити ярлики, пропускати кроки та робити припущення.

У CaseWare ми постійно дивуємося тому, як багато великих корпоративних фірм все ще консолідуються за допомогою Excel. Крім ризикуючих макросів і формул, які можуть піти не так, управління цим розумінням і складністю з часом є вкрай стомлюючим. Щоб цього уникнути, організаціям потрібно з’єднати всі бізнес-процеси безпосередньо із системами та платформами, щоб вони могли обробляти, обчислювати та зберігати дані автоматично, центрально, безпечно та – наскільки це можливо – в режимі реального часу. Потім вони можуть розгорнути інструменти звітності поверх цього, щоб налаштувати  всі необхідні відомості та включити автоматизовану фінансову звітність.

Це дає командам більше часу для застосування таких необхідних якостей, які є унікальними для людини, такі як творчість, критичне мислення, вирішення проблем, інновації, побудова відносин, судження та поради.

2. Стандартизувати звітність та показники KPI

Централізація та автоматизація всіх даних створює екосистему, яку бізнес може постійно доповнювати та збагачувати. Потім це дає змогу організації визначати та впроваджувати всю стандартизовану звітність, яка їм потрібна, послідовно, автоматизовано в кінці та на постійній основі.

Наприклад, у випадку МСФЗ 9, проблема полягає не в тому, що потрібно розкривати, а в тому, як досягти того, що вимагає розкриття, оскільки потрібні набори даних не завжди доступні і можуть бути важкими для роботи. Тому бізнес повинен дивитися ширше, ніж просто дані фінансової звітності, і ставитись до всіх даних як до стратегічного активу, який повинен бути добре виміряний, безперебійно зібраний, зберігатися у великому масштабі та стратегічно  поєднуватися. Великі дані і виконання складних обчислень стають реальністю, з якою все більше і більше підприємств повинні будуть боротися і створювати потужні можливості.

Досягнення всього цього є надзвичайно потужним, оскільки підприємства можуть потім визначати, вимірювати та повідомляти КPІ про уявлення, які сприяють їхньому успіху так, як вони ніколи раніше не могли зробити.

3. Спростити розуміння

З нормативно-правової точки зору фінансова звітність повинна дотримуватися дуже конкретних стандартів розкриття та дотримання вимог. Однак у більшості організацій більшість працівників не є фінансовими спеціалістами, і вони можуть мати обмежену здатність легко розуміти цю інформацію.

Централізуючи дані та стандартизуючи звітність, стає можливим запровадити управління та оперативну звітність на загальному рівні організації, що дає змогу працівникам всіх рівнів можливість управління метриками та KPI, які вони легко зрозуміють. Це також дає їм чітке уявлення про те, як вони здатні впливати на них. Це надзвичайно потужно у створенні правильних стимулів для бізнесу.

4. Стимулювати середовище прозорості

Заплутаність, дезінформація та фальшиві новини процвітають в умовах, коли сприйняття не пов’язане з реальнісю та фактами. Маючи в своєму розпорядженні сучасні технології, компанії знаходяться зараз в кращому положенні, ніж будь-коли, для створення прозорого середовища. А завдяки тому, що регістри блокчейнів все частіше впроваджуються в бекендах транзакційних систем, організації краще оснащені для перевірки цілісності того, хто що зробив і в якому порядку.

5. Поверхневі проблеми негайно

У світі, де дані є стратегічним надбанням, ми тепер маємо змогу краще зрозуміти всі наші трансакційні дані та розуміння процесів – наприклад, з наших загальних та допоміжних регістрів. Ми можемо пов’язати ці набори даних з процесами, які миттєво виявляють викиди і сумнівні дії, і налаштувати звіти про винятки, які можуть бути представлені на рівні керівництва, аж до рівня організації, до рівня деталізації, з яким кожен може діяти негайно. Ці системи вже починають включати можливості машинного навчання і штучного інтелекту, щоб виявляти проблеми і діяти швидше, ніж будь-коли раніше. Однак скористатися цими технологіями дуже важко, якщо дані не будуть централізованими.

Зараз важливіше, ніж будь-коли, не чекати результатів аудиту, а замість цього надати кожному співробітнику можливість бути його власними співробітниками, відповідальними за дотримання нормативних вимог, і створити середовище, в якій проблеми швидко виявляються з даними і вирішуються рішуче.

Оскільки організації готуються до впливу 4IR, вони повинні скористатися платформами, системами та автоматизацією, які вони мають у своєму розпорядженні вже сьогодні, і працювати над створенням відповідних технічних можливостей та навичок у своїх фінансових командах. Ті, хто інвестує та постійно збільшується у своїй технологічній основі, матимуть всі можливості для того, щоб використовувати переваги технологій 4IR в міру їх розвитку.

Якщо у Вас виникли будь-які питання, звертайтесь до наших спеціалістів:

+38 (044) 337 5373
+38 (067) 551 1661
support@caseware.com.ua

Related Posts

Leave a Reply